Thundra, o oază de natură

Raluca și Bogdan sunt inițiatorii „Thundra”, un atelier din Iași în care poți găsi o fărâmă din exotismul pe care l-au văzut ei în alte țări. După o excursie în Thailanda și planuri făcute pe plajă, la apus, cei doi au venit cu ideea de a amenaja spații cu mușchi, aducând, în acest fel, o parte din natură mai aproape de ceilalți. Interviul realizat cu Raluca și Bogdan ne-a dezvăluit multe aspecte care nu ne erau cunoscute până acum, iar ideea aceasta a decorațiunilor din mușchi ne încântă din ce în ce mai mult.

1. Când și cum a început această idee de amenajare?
Pasionați de natură și frumos, bucurându-ne de anul sabatic petrecut în Thailanda, am hotărât să aducem o parte din natură acasă. Cum clima din România nu este prietenoasă cu vegetația tropicală, nu acceptam ideea de a avea în casă doar plantele cu care eram obișnuiți.

2. Care este componenta echipei Thundra?
Proiectele din ce în ce mai complexe ne-au determinat să aducem oameni noi în echipă încă din primele 4 luni. Astfel încât nouă, Raluca și Bogdan, ni s-au alăturat pe rând, Sonia, Mihai și Dan, în egală masură pasionați de transformările realizate de produsele Thundra.

3. Care sunt proiectele cu care vă mândriți?
Împărțim bucuria cu fiecare client în parte, astfel încât ne este dificil să alegem un proiect preferat. De la rochiile din licheni din cadrul Expoziției Careffour Felicia, pereții vegetali Argo, Zenity și Visaria, logo-urile MammaMia, WokOnBy, NewDent, la acele mici panouri de care clienții aveau nevoie pentru ca spațiile lor să zâmbească, toate ocupă un loc special în portofoliul Thundra.

4. Folosiți exclusiv mușchi sau și alte plante specifice vegetației de tundră?
Avem trei tipuri de mușchi cu ajutorul cărora creăm medii ambientale de excepție, folosindu-le chiar și alături de lemn și piatră.

5. De unde vă procurați materialele?
Materialele provin din mai multe țări nordice, acela fiind mediul preferat al mușchilor.

6. Materialele pe care le folosiți sunt alese de partenerii voștri din Suedia și Finlanda. Acolo au loc o parte dintre etapele enumerate pe site (recoltare, curătare, prelucrare)?
Partenerii noștri se ocupă de recoltarea mușchilor în perioada de maximă dezvoltare, apoi îi stabilizează pentru a găsi echilibrul perfect între lumină, temperatură și umiditate. Astfel, seva naturală este înlocuită cu nutrienți biodegradabili, ajungând ca mușchii să-și mențină prospețimea și naturalețea un timp îndelungat, fără a necesita mentenanță. La final, aceștia sunt colorați în peste 30 de nuanțe vii.

7. Cine sunt partenerii din Suedia și Finlanda, și cum ați început colaborarea cu ei?
Relatia cu partenerii noțtri a început cum nu se putea mai bine. La un apus pe o insulă din Thailanda am cunoscut un cuplu filandez care deține o fermă de mușchi. Astfel s-a creat un parteneriat bazat pe o strânsă prietenie.

8. Ce etape au loc în atelierul Thundra din Iași?
Acasa, Thundra colaborează cu graficieni, designeri și cu o fabrică de print pentru realizarea panourilor și a literelor volumetrice. În atelier mușchii sunt curățați de reziduuri forestiere, ajustați și lipiți cu ajutorul unor adezivi speciali. Ultima etapă este montajul și bineînțeles, sesiunea foto pentru portofoliu.

9. Ce dificultăți întâmpinați în etapele de recoltare, prelucrare și montaj?
Doar răbdarea celor 32 de ore necesare unei persoane pentru realizarea unui metru pătrat cu licheni.

10. Cum sunt aplicați mușchii pe suprafețe?
Panourile cu mușchi pregătite în atelier pot fi montate foarte ușor folosind o bandă dublu adezivă de bună calitate sau cu șuruburi.

11. Decorațiunile realizate de voi nu necesită o îngrijire deosebită. Totuși, nu există riscul absorbirii unor mirosuri neplăcute? Dar problema depunerii prafului?
Mușchii scandinavi oferă toate beneficiile estetice ale plantelor vii, fără a necesita un sistem de irigare, fertilizarea sau cosmetizare, putând fi montați în locuri lipsite de lumina naturală. Aceștia nu sunt sensibili la factorii externi, sunt antistatici și antialergici, putând amenaja o casă, un birou sau spații publice.

12. Folosiți coloranați non-toxici pentru a uniformiza culorile și pentru a lărgi gama de culori
disponibile. De ce ați ales această variantă și nu ați optat pentru nuanțele naturale ale mușchilor?

Spre surprinderea tuturor, culoarea naturală a lichenilor este alb-cenușiu. Cele 33 de culori disponibile acoperă toate pretențiile beneficiarilor. Însă noul produs Thundra, mușchiul conservat, nu necesită etapa de colorare, păstrându-și verdele natural. Conform producătorului, durata de viață este de 3-5 ani, dar în condiții optime de umiditate aceste plante rezistă chiar și 10 ani.

13. Ce planuri aveți pentru acest an?
Ne-am propus o colaborare cu meșteri pietrari și furnizori de anumite tipuri de lemn, pentru a crea noi proiecte spectaculoase.

14. Plănuiți să vă extindeți afacerea și în alte orase sau chiar la nivel internațional?
Thundra și-a pus amprenta pe orașe precum Suceava, Brașov, Timișoara și București. Ce-i drept, internetul ne plimbă portofoliul prin toate colțurile țării.

15. Care este atmosfera în atelierul Thundra?
Fiind o activitate ce necesită foarte multă răbdare, atmosfera nu poate fi decât relaxantă, completată de bețe parfumate și muzică bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *